Szerző Téma: A helyesírásról.  (Megtekintve 3614 alkalommal)

AnotherStar

  • Vendég
A helyesírásról.
« Dátum: 2011-04-23, 11:35:23 »
Sziasztok.
Nem hinném, hogy van valahol ehhez hasonló thread, mert különben nem hinném, hogy a fórum színvonala ilyen állapotban lenne. Ha rossz helyre nyitottam, helyezzétek át nyugodtan, bár már a törléstől sem lepődnék meg.

"érrtelmesh Magyar hejesirás rulez" Avagy tanuljunk meg kicsit kommunikálni egymással normálisan.
Gondolom az iskolában sem kaptok ezekért túl jó jegyeket, és a helyesen írni tudó fórumozóknak is néha kész szenvedés elolvasni, amiket irkáltok. Itt van pár tipp, hogyan próbálhattok elindulni azon az útvonalon, amit szinte mindenki elvárna tőletek.

1. Attól, hogy nagy kezdőbetűkkel kezded a mondatot, és ponttal zárod le, még nem lesz se nagyobb tekintélyed, se egyebek, viszont annál cikibb, ha utána vétesz valami orbitálisat. Inkább írj lazán, de értsék az emberek amiket mondasz (12 éves korosztály felett is...), persze ez sem árt ha hozzájárul.

2. "Ha Minden Szavadat Nagybetűvel Kezded", hát... Annál szerintem nincs is gusztustalanabb, és értelmetlen, fölösleges shift-nyomkodás, kb. mindenki le fog utána nézni még jobban.

3. Próbáljátok követni helyesíró társaitokat, és amiket ők másképp írnak mint ti, írjátok utána ti is úgy, de biztosabb, ha előtte utánanéztek, hiszen bárki tévedhet :) De még az is egyszerűbb, ha a böngészőtökben bekapcsoljátok a helyesírás ellenőrzést, és ahol kis piros vonalkákkal aláhúzza, ott valami bibi lesz (igen, néha metinhez tartozó szavakat is aláhúz, de most nem erre gondoltam.)

4. Olvassatok néha könyvet. Tudom, most nevettek, de igenis vannak jó könyvek, bár megmondom őszintén, nekem sem a szívem csücske az olvasás, de vannak olyan könyvek, amiket ha elkezdek, nem bírom letenni, és sokkal jobb elolvasni, mint a gép előtt poshadni. Ráadásul onnét is könnyen elsajátíthatjátok az írás művészetét, ott 0,0001% az esélye, hogy helyesírási hibával találkoztok:)

5. Helyesen írni nem ciki. Ha nem tudtok helyesen írni, az annál inkább. Lehet, hogy aki hasonló színvonalon van veletek, azzal tökéletesen megértitek egymást, de egy fórum, az élet, a magyaróra sem arról szól, hogy csak a haverjaid értsenek meg, hanem arról, hogy mindenki.

6. Kérdőjelet kérdéseknél mindig használj! :D


Most pedig itt van pár gyakori hiba, és a helyesbített változat (lehet még később frissítem):


"mindíg" --> mindig
Az ujj az, ami a kezeden és lábadon van, az új pedig az, ami idáig nem volt, most pedig lett.
file-t fájl-nak kell ejteni, nem filének. Filét a halból csinálnak.
design-t pedig dizájnnak kell ejteni, nem pedig úgy, ahogy le van írva.
"ijen" --> ilyen
"ojan" --> olyan
"m u s z á l y " --> muszáj (kijavította a helyesírás ellenőrző...)
"huzol" --> húzol
"acc" --> adsz
"lécci" --> légyszi (a légy szíves rövidítése eredetileg..)
"ílyász" --> íjász
"mongy" --> mondj
"eről" --> erről
"rosszúl" --> rosszul (emellett a többi -ul képzős melléknév is rövid u-val írandó.)
Több hirtelen nem jut eszembe, de lehet később még bővítem. Lehet könnyebb helytelenül leírni a dolgokat, de nem hatásosabb. Ajánlom a leírtakat mindenki figyelmébe...
Köszönöm a figyelmet^^
« Utoljára szerkesztve: 2011-04-26, 13:40:17 írta AnotherStar »